Türk Edebiyatı

Edebiyatın Diğer Bilimlerle İlişkisi

İnsanoğlunun yaratıldığı  ilk andan itibaren  var olan edebiyat çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bir çok edebi türün olması ve bu tür edebi konularda insanların büyük bir kesimin mutabık olması bu gibi konuların edebi olarak tanımlanabilmesi de bir hayli tesirlidir. Edebi konulara insanlar nazarından baktığımız zaman bu dalın  diğer bilim alanlarıyla olan yakın ilişkisi asla göz ardı edilemez bir gerçektir. Başta tarih ilmi olmak üzere Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji gibi alanlarında edebiyatla çok yakından ilişkili olduğu bilinen bir gerçektir. İşte; Edebiyatın diğer bilimlerle ilişkisi

Edebiyatın Diğer Bilimlerle İlişkisi

Tarih ve Edebiyat Arasındaki İlişki

Geçmiş zamanlarda yaşamış toplumların yaşantılarını, mücadelelerini sebep-sonuç ilişkisi içinde inceleyen bilime “Tarih” denir. Tarihinde edebiyatında temel konuları insan yaşantısı’dır. Bu nedenle tarih ve edebiyat arasında sıkı bir ilişki vardır.

Sosyoloji ve Edebiyat Arasındaki İlişki

Sosyoloji; toplumda yer alan her türlü kurum, toplumsal ilişki, toplumsal olay ve olgularla bütünleşmiş ilim dalıdır. Töre, gelenek ve görenek, görücü usulü evlilik gibi sosyolojik durumlar edebî türlerin konusu olabilir.

Psikoloji ve Edebiyat Arasındaki İlişki

Yazar; duygu, düşünce ve hayalleri olan bir kimsedir. Bazen mutlu, bazen hüzünlü, bezen kırgın… işte her edebî metin, yazarın eserini oluşturduğu o andaki ruh halinden az yada çok izler taşır.

Felsefe ve Edebiyat Arasındaki İlişki

Düşünme insanoğlunu diğer canlılardan ayıran en belirgin özelliktir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmek için insanların düşünmeye ihtiyaçları vardır. Bir şair ve ya yazar eserinde kendi düşüncelerini ön plana çıkartır.

Coğrafya ve Edebiyat Arasındaki İlişki

Olay etrafında gelişen eserlerde çeşitli unsurlar olmalıdır. Bunlar kişi, zaman ve mekandır. Sanatçı betimle yoluyla coğrafyayı dolaylı olarak eserlerine işler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu