Biyografi

Hüseyin Nihal Atsız Kimdir?

12 Ocak 1905 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hüseyin Nihal Atsız’ın Annesi Fatma Zehra Hanım, babası Binbaşı Mehmet Nail Bey’dir. İlk ve ortaöğrenimini Kadıköy’de tamamlamış olan yazar hemen ardından Askeri Tıbbiye’ye girdi. Askeri Tıbbiye döneminde Türkçülük akımının etkisiyle eserler yazmaya başladı. Bu sebeple yaşadığı sorunlarla 1925 yılında Askeri Tıbbiye’den atıldı. Daha sonra Kabataş Erkek Lisesinde yardımcı öğretmenlik yaptı. Şehirlerarası vapurlarda da kaptan olarak çalışmaya başlayan Hüseyin Nihal Atsız, 1926 yılında yatılı olarak İstanbul Darülfünunu Edebiyat Bölümüne girdi. Askerliği gelince okula 1 yıl ara vermek zorunda kaldı.

Askerliği bitince okula geri dönünce bir arkadaşıyla Anadolu’da Türklere Ait Yer İsimleri adlı bir makale yazdı. Bu makale de Türkiyat Mecmuasında yayınladı. Yazdığı makale ile Mehmet Fuat Köprülü’nün dikkatini çekti. Köprülü, Atsız’a yardımcı olarak yanına aldı. Mezun olduktan sonra 8 yıllık mecburi hizmetini gerçekleştiren Köprülü daha sonra Nihal Atsız’ı üniversiteye yanına asistanı olarak aldı. Atsız Mecmua adlı Türkçülük yanlısı dergi çıkardı. Fakat dergide bulunan Darülfünun’un Kara, Daha Doğru Bir Tabirle, Yüz Kızartacak Listesi makalesi sebebiyle 1933 yılında asistanlıktan uzaklaştırıldı.

Asistanlıktan sonra öğretmenlik yapmaya karar veren Nihal Atsız’ın Malatya’ya tayini çıktı. Burada Türkçe öğretmenliği görevini icra ettikten sonra Edirne’ye gitti. Bu esnada Türkçü Dergi sıfatıyla Orhun adında bir dergi çıkardı. Ders kitaplarında okutulan tarihi eleştirdiği için bakanlar kurulu derginin yayınına yasak koydu.

Nihal Atsız, 1934 yılında İstanbul’da ki Deniz Gedikli Hazırlama Okuluna atandı. 4 yıldan sonra 1938 yılında görevden alındı. 1939 yılına kadar Özel Yüce Ülkü Lisesinde çalıştı. 1939 ile 1944 yılları arasında Boğaziçi Lisesinde görev yaptı. Bu esnada Orhun dergisini yeniden yayınlamaya başladı. İkinci Dünya Savaşının sonuna gelindiği zaman Türkiye’nin de ideolojik çalışmalarına sahne olduğu bu yıllarda Atsız, Orhun Dergisinin bir sayısında dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu’na bir çağrı yaptı. Tepki çeken bu mektubun hemen ardından Nihal Atsız Boğaziçi Lisesindeki görevinden de alındı.

Sabahattin Ali’nin Nihal Atsız’a bir hakaret davası açmasından sonra Nihal Atsız 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1944 Yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Nihal Atsız ve 34 arkadaşı aleyhine yaptığı konuşma nedeniye grup yargılandı.

Hüseyin Nihal Atsız Eserleri

Hüseyin Nihal Atsız Eserleri hemen herkes tarafından duyulan ve bilinen eserler arasında yer almayı başarmıştır. İşte, en bilindik Hüseyin Nihal Atsız Eserleri:

Roman: Bozkurtların Ölümü, Bozkurtlar Diriliyor, Ruh Adam, Deli Kurt, Dalkavuklar Gecesi
Şiir: Yolların Sonu
Araştırma: Türk Edebiyatı Tarihi, Edirneli Nazmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu