BiyografiTürk Edebiyatı

İbrahim Şinasi Kimdir?

5 Ağustos 1826 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş olan İbrahim Şinasi çok yönlü bir sanatçıdır. Parça Parça gelen ve hedefleri sınırlı olan aynı zamanda aklında olan hedefleri belirli bir yönde toplayan Şinasi başarılı bir yazardır. Topçu Yüzbaşısı görevini yapan babası Mehmet Ağa, 1829 yılında Osmanlı Rus savaşı esnasında şehit oldu. Annesi de onu yakınlarının desteğiyle büyüttü. İbrahim Şinası, ilköğretimini Mahalle Sıbyan Mektebinde ve Fevziye Okulunda tamamladı. Tophane Müşiriyeti Mektubi Kalemi’nde katiplik görevini üstlendi. Burada görev yapan İbrahim Efendi’den Farsça ve Arapça dersleri aldı. Aynı kalemde görevli Reşat Bey’den Fransızca dersi aldı. Bu görevinde gösterdiği çalışkanlığı ve başarılı nedeniyle memurluktan hemen sonra hulefa oldu. 1849 yılında devlet tarafından Paris’e gönderildi. oryantalist Sacy Ailesi ile dostluk kurdu.

1854 yılında Paris dönüşünde Tophane Kaleminde çalışma gösterdi. Daha sonra Meclis-i Maarif Üyeliğine ataması yapıldı. Ercümen-i Daniş yani ilimler akademisinde de görev yaptı. Onu sürekli koruyan ve himaye eden Sadrazam Mustafa Reşit Paşa görevinden ayrıldıktan sonra üyelikten ayrıldı. Reşit Paşa bir süre sonra yeniden sadrazamlık görevine getirilinde Şinasi görevini yapmaya başladı.

1860 yılında Agah Efendi ile beraber Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkardı. Devlet işlerini eleştirdiği için 1863 yılında Meclis-i Maarif’te ki görevini bıraktı. Tercüman-ı Ahval gazetesini Namık Kemal’e bırakarak 1865 yılında Fransa’ya gitti. Daha sonra 1867 yılında İstanbul’a döndü. İstanbul’da çok kalamayarak bir süre sonra yine Paris’e gitti. Fransa Milli Kütüphanesinde bazı araştırmalar yaptı. 13 Eylül 1871 yılında Beyin Tümöründen hayatını kaybetti.

İbrahim Şinasi Edebi Yaşamı

İbrahim Şinasi, Fransız şairlerinden manzum olarak ilk ve basit tercümeler yapmıştır. Yaptığı bu tercümeleri de 1858 yılında Tercüme-i Manzume adıyla yayınladı. Betı şiirini Türk okuyucusuna ilk kez anlatan eserler bu yapıtta yayınlandı. Divan şiirinde tamamen farklı denemeler yapmıştır. Şinasi, daha sonra pek çok türde eser vererek kendinden sonra gelecek olan genç sanatçılara örnek oldu. Ertem Pertev ile ilk şiir çevirilerini yapmıştır. Genelde didaktik şiirler yazan başarılı sanatçı aruz ölçüsüyle şiirler yazmıştır. Klasizm akımından etkilenmiştir. Yazdığı şiirlerinde konu birliğine ve bütün güzelliğine önem veren bir yazar olmuştur. Divan edebiyatı nesrini yıkmış, düz yazıyı düşüncelerini yaymada bir araç olarak görmüştür. Noktalama işaretlerini kullanan ilk yazar olarak bilinen İbrahim Şinasi, atasözleri üzerine ilk incelemeyi yapmıştır. Batılı anlamda ilk fabl örneklerini yazmış olan Şinasi, batılı anlamda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesini yazdı. Şiirlerinde hak, adalet, eşitlik ve kanun gibi kavramları işleyen ve şiire, şiir kitabını veren ilk sanatçıdır.

İbrahim Şinasi Eserleri

Tercüme-i Manzume (Çeviri şiirler)
Şair Evlenmesi (Bir perdelik komedi, 1860. Türk edebiyatında yazılan ilk tiyatro eseridir, fakat oynanmamıştır.)
Müntehebat-ı Eş’ar (Şiirler)
Durub-ı Emsal-i Osmaniye (Atasözleri)
Müntehebat-ı Tasvir-i Efkar (Seçme makaleler, 2 cilt)
Tercümân-ı Ahvâl Mukaddimesi (Tanzimat edebiyatındaki ilk makale)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu