Biyografi

Behçet Kemal Çağlar Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Hem Atatürk hem de milli şiir konularında olan şiirleriyle bilinen şair, halk şiiri ile de yakından ilgilenmiştir. Söylevci yönüyle de ön plana çıkan sanatçı, şahıs için değil de genelde kalabalıklar için şiir yazmıştır. Açık ve yalın bir dile sahip olan sanatçının Coşkun bir lirizmi vardır. Halk evleriyle ilgilenerek ve halkevi açılışında oynadığı Çoban Piyesi ve Ergenekon Piyesi dolayısıyla da Atatürk’ün dikkatini çekmeyi başarmıştır. Şaban Hami Bey’in oğlu olarak bilinen Behçet Kemal Çağlar, ilk ve orta öğrenimini Bolu İmaret Mektebi, Konya Nümcine Mektebi, Kayseri Su tanisi ve İzmir Lisesinde tamamladı. 1925 yılında Zonguldak Yüksek Madem Mühendis Okuluna girdi. Staj için Fransa ve Belçika’ya gönderilen Çağlar daha sonra Atatürk tarafından Londra’ya gönderilen halk evleri müfettişi oldu.

Aşık Ömer mahlasıyla şiirler yazan Behçet Kemal Çağlar aynı zamanda Atatürk şairi olarak da bilinir. Faruk Nafiz Çamlıbel ile beraber yazdığı Onuncu Yıl Marşı ile şöhreti arttı. Şiir ve nesirlerini Varlık, Muhit, Doğu, Şadırvan ve Türk Dili ve Millet Dergilerinde yayınladığı zaman ününe ün katmayı başardı.

Behçet Kemal Çağlar Eserleri

Erciyesten Kopan Çığ, Burada Bir Kalp Çarpıyor, Benden İçeri, Son Şiirleri, Çoban, Atilla, Ergenekon adlı eserleri vardır. Bu eserler arasında bilinen diğer eserler de ön plana çıkan Behçet Kemal Çağlar birbirinden başarılı eserleriyle ön plana çıkan bir yazardır.

Diğer eserleri:

  • Hür Mavilikte (1947, gezi notları),
  • Dolmabahçe’den Anıtkabir’e Kadar (1955, gözlemleri),
  • Kur’ân-ı Kerîm’den İlhamlar (1966),
  • Atatürk Denizinden Damlalar (Derleme, 1967),
  • Battal Gâzî Destanı (1966),
  • Bugünün Diliyle Atatürk’ün Söylevleri (Atatürk’ün konuşmalarından seçilmiştir, 32 konuşma, 1968),
  • Malazgirt Zaferi’nden İstanbul Fethine (1971, dört destan),

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu