Biyografi

Namık Kemal Kimdir?

Asıl adı Mehmet Kemal olan Namık Kemal Tekirdağ’da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren annesini kaybeden Namık Kemal, yanında kaldığı dedesinin memurluk görevi nedeniyle eğitimini farklı yerlerde devam ettirdi. Arapça ve Farsçayı ileri düzeyde öğrendi. Kısa süre sonra Hariciye Nezareti Tercüme Odasında katip olarak çalışma gösterdi. Burada çalışma gösterirken de aynı zamanda Fransızca öğrenci. Böylelikle yazarlık hayatına merhaba demiş oldu. Tasvir-i Efkar ve Muhbir olmak üzere gazetelerde yazı yazdı. Londra’da Ziya Paşa ile beraber Hürriyet gazetesini çıkardı. Gelibolu mutasarrıflığı görevini üstlendi. Birbirinden başarılı eserlerin harici Vatan Yahut Silistre adlı oyunun sahnelenmesinden sonra ortaya çıkan olaylar sebebiyle devlet tarafından Magosa’ya sürgün gönderildi. Bir süre sonra devlet tarafından affedildikten sonra İstanbul’a dönüş yaptı.

Namık Kemal dönemini iki şekilde ele alabiliriz. Öncelikle divan tarzında bireysel temalı şiir yazarken İbrahim Şinasi ile tanıştıktan sonra ve yaşadığı olayların etkisiyle hem siyasi hem de sosyal temalı şiirler yazmaya başladı. Vatan, millet, insanlık, hak, hukuk, hürriyet, adalet, kahramanlık ve cesaret gibi temaları inceleyen sanatçı daha sonra Vatan ve Hürriyet Şairi olarak tanınmaya başlandı.

Vatan Şairi Namık Kemal’in Hayatı

Tanzimat Dönemi Edebiyatının önemli yazarlarından olan Namık Kemal ilk şiirlerinde Divan Edebiyatının etkisinde kalsa da daha sonra modern edebiyatı benimsemeye başlamıştır. Encümen-i Şuara toplantılarında özellikle Galip Bey’in en yakın takipçisi olarak klasik tarzda şiirler yazmaya devam etti. Şinasi ile tanıştıktan sonra Namık Kemal’in hayatı da düşünceleri de  eserleri de değişmeye başladı. Düşünceleri değişen bu yazarımız Tanzimat döneminde çok sık karşılaşılan eşitlik, kardeşlik, medeniyet ve adalet gibi kavramlara yenisi eklendi.

Namık Kemal’in en önemli eseri şüphesiz ilk edebi roman olan İntibah olmuştur. Batı ile sürekli istişare eden aydınlar için yazılmış eserlerden kabul edilen bu eser faydalı bir eğlence olarak da karşımıza çıkar. Namık Kemal’in kendi içerisinde yaşadığı edebi tenkitleri de kendinden sonraki yazarlara yol gösterdiğinden dolayı günümüzde bile sıklıkla okunmaktadır.

Namık Kemal’in Eserleri

Namık Kemal’in Eserleri arasında bir çok piyes, roman, tenkit eseri ve şiir bulunmaktadır. Geçmişten günümüze gelinceye dek en sık okunan ve en bilgi verici eserlerin başında yer alan bu eserleri siz de günümüzde bile okuyarak hem edebiyat dağarcınızı geliştirebilir hem de boş vaktinizi verimli olarak geçirebilirsiniz.

Piyesleri

  1. Vatan Yahut Silistre (1873),
  2. Zavallı Çocuk (1873),
  3. Akif Bey (1874),
  4. Gülnihâl (1875),
  5. Celâleddin Harzemşah (1885),
  6. Karabelâ (1910).

Romanları

  1. İntibah (1876),
  2. Cezmi (1880).

Tenkit eserleri

  1. Tahrîb-i Harabat (1885),
  2. Tâkib (1885),
  3. Renan Müdafaanâmesİ (1962).

Tarih ve biyografi

  1. Kanije (1874),
  2. Silistre Muhasarası (1874,1946),
  3. Osmanlı Tarihi (Yeni baskısı: 1971,1974, üç cilt),
  4. Büyük İslam Tarihi (Yeni baskı: 1975),
  5. Evrak-ı Perişan (1871),

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu